En inte så bortglömd bok

april 5, 2011

En mystisk jakt på sanningen om boken som förändrat Daniels Semperes liv. Resan tar honom långt ifrån hans pappas antikvariat som han är uppväxt i, och är både underhållande och engagerande.

I Vindens Skugga, skriven av Carlos Ruiz Zafón, får vi följa med Daniel Sempere genom hans liv i det mytomspunna Barcelona. Från att han för första gången får följa med sin far till De bortglömda böckernas gravkammare som tioåring tills att han uppnår vuxen ålder. Vad Daniel inte vet när han omsorgsfullt väljer ut Vindens Skugga, skriven av Julián Carax, ur gravkammaren, är att den kommer att influera hans liv en lång tid därefter.

Intresset för Carax, mysterierna kring honom och hans böcker, blir som en besatthet för Daniel, precis som det blir för läsaren att följa med på alla upplevelser som han är med om. Med sig har han Fermín Romero de Torres, som innehar fantastiska detektivegenskaper och tillsammans kommer de närmre och närmre sanningen om Carax liv. När saker och ting i Daniels liv börjar likna händelser i Carax liv griper boken ett ännu hårdare tag om läsaren.

Och ja, detta är även en bok om kärlek. Kärleken är dock inte okomplicerad. Sökandet efter sanningen om Carax flätas ihop med något som först verkar vara en orelaterad och förbjuden kärlekshistoria, och ökar intresset för hur det hela ska sluta. Efter att, som ung pojke, blivit sårad tar det ett par år innan Daniel springer på kärleken igen.

Författaren Zafón, som med Vindens Skugga för första gången skriver en vuxenroman, lyckas direkt och har skapat en riktig succé. Han tar med läsaren på ett fängslande äventyr som man inte kan släppa taget om förrän man läst sista sidan, kanske inte ens då. Berättelserna från olika personer, som alla på något sätt har någon koppling med Carax, ger olika perspektiv. Från det finaste av det finaste i Barcelonatrakten till det allra lägsta bottenskiktet i samhället. Barcelona nu – och då. Övergivna hus som skapar andan i halsen-känsla och människor som man önskar att man aldrig behöver träffa, behöver det sägas att det känns som att man är där på riktigt?

Bea Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: